Dispuut Mannaz Thurisaz

mannazthurisaz

Klotsend beukt het koude rivierwater tegen je boeg. Je ruikt gras. Het ruikt vredig en fris, maar de stad riekt je al tegemoet. Je tuniek voelt zwaar en beklemmend, maar vertrouwd. Je hand tegen de mast, die trilt van de bries in je rug. Je ziet hoe de poorten opdoemen tussen nevel, wolk en rook. Daar. Verderop. Makkelijk wordt het niet. Afwezig streel je met je vingers over je hilt. Het is glad, je eelt heeft het strak gepolijst. Niemand kan het zo goed vasthouden als jij. Jouw hand heeft het gemaakt tot wat het nu is. En je hebt hem al te lang vastgehouden. Elke stoot, elke zwaai en elke slag maakten het meer en meer een verlenging van je arm. Het is onmogelijk te zeggen waar je hand ophoudt en het hout begint, als je hem vast hebt. Maar je hebt hem nog niet vast. Nu nog niet.

Het prospect van de slag doet je als altijd zweten. Goed. Het maakt je koud en gefocust. Zachtjes glijd je met je vingers over de houten knop. Bol, glad en feilloos. De zeven rechte lijnen die je er zo lang geleden in hebt gekrast voelen vertrouwd. Het geeft je zekerheid, kracht. Het is je ziel dat je zwaard beschermd. Jouw symbool. Jullie symbool. Geliefd door jullie. Gevreesd door allen die te bang of te laf zijn het te volgen.

Zwemmende in waanzin trotseerde we de zeeen. Waar er aan land gegaan werd voor proviand zul je ons nageslacht nog kunnen treffen. Een broederschap die vrijheid centraal heeft staan. In een strijd tegen de gezapigheid doet ons jaarlijks samen komen, hier word de vreugde van de overwinning gevierd en de nacht overtroffen.

Zwolle is bijna bereikt. In iedere stad het klokgelui. Het klinkt haastig. Alsof de luider ergens anders had willen zijn. Je zwaard zingt als ie uit de schede wordt getrokken. Achter je klinken de anderen. Een koor van gehard staal. Het gegil in de stad is zo over. Houd je vast. Mannaz Thurisaz komt.

AfbeeldingAfbeelding

Dit is on-