Het Gilde van ZHTC

Ingenieursbureau Westenberg

Regel Partners

BAM Utiliteitsbouw

Ingenieursbureau Westenberg Regel Partners BAM Utiliteitsbouw

Het ziekenhuisbed intro ’94

proloog:
Het is een publiek geheim dat introductieweken veelal gepaard gaan met uitgebreide offerandes aan het adres van meneer Bacchus. De Intro van ’94 verschilde in dat opzicht dan ook weinig met voorgaande ZHTC introductieweken. Het hele programma werd weer afgedraaid; ontvangst op het station, dropping in een ver-verwijderde witte vlek op Neerlands landkaart etcetera. Maar er was meer, dit zou ook de laatste Introweek worden waarbij de slaapgelegenheid zich nog onder de HTS in de fietsenkelder bevond.

Ach, iedereen die feut is geweest zal wel terug denken aan zijn/haar Intro als zijnde de beste ooit. In elke Intro gebeuren wel onverwachte dingen.
Een uniek item had deze Intro wel. De jaarlijkse punaise-actie leverde naast een heleboel troep ook twee, door ziekenhuis “De Weezenlanden” afgedankte doch in goede staat verkerende ziekenhuisbedden op. Het praktisch nut van deze inbreng stond meteen al buiten kijf. Niemand ligt voor zijn plezier in een ziekenhuisbed……totdat alcohol een rol gaat spelen.
Vele feuten maakten dan ook dankbaar gebruik van het aanwezige bed. “….rust stimuleert de nierfunctie…” was hier het credo en menig bioritme werd weer gladgestreken.

Hiermee begon Het Bed aan zijn kortstondige carrière binnen het ZHTC.
Verhaal:
De volgende dag was het tijd voor de jaarlijkse HBO-introdag………….
De HBO- introdag is een jaarlijks terugkerend evenement, georganiseerd door SOOZ (Studenten Overleg Orgaan Zwolle red.). Diverse bands passeren hier de revu en de bijbehorende infomarkt moet de nieuwe Windesheim studenten van broodnodige informatie voorzien met betrekking tot Zwolle en het studeren. Na ’94 is er nimmer meer een HBO-introdag binnen de stadsgracht georganiseerd. Waarom kunnen we alleen vermoeden.
Terug naar Het Bed.
Het feit dat op het Gasthuisplein, de introdaglocatie, uitsluitend de maissapjes van meneer Freddy H. werden getapt was reden genoeg om als vereniging wat meer zelfvoorzienend op te treden. Dit zou bereikt moeten worden door ons eigen bier daar op het Gasthuisplein te gaan tappen. Simpel en doeltreffend. De kennis was in huis, de mobiele tap beschikbaar, fusten in overvloed. Eigelijk was er maar een probleempje; HET MAG NIET.
Het bleek dat je niet zomaar tussen de Heineken-vertegenwoordiging mocht gaan staan met je tap. Gek genoeg bleken wij de enigen te zijn die wel de humor van het plan inzagen. Geconfronteerd met zo een overweldigende tegenstand zat er niets anders op om een ander plan te verzinnen. Een dorstige geest is een creatieve geest. Al snel was de oplossing voor het probleem gevonden. Het werd een actie buiten de vereniging om, met de duidelijke aanwezigheid van “on-the-job management”.
Vele handen trokken het Bed tevoorschijn en mee naar buiten. Met een snel gebaar werden ook de laatste feuten van het Bed geveegd. Uit de koeltrailer voor de soos kwamen heel rap dertien kratjes met beugels. Ik zeg wel dertien, maar dit aantal is geschat. Het is natuurlijk wel Introweek, tellen gaat dan al gauw van ” een, twee…eh…..veel”. Pin me er niet op vast! Zelf proberen kan ook. Even uitzoeken wanneer het bezoekuur is en je loopt zo met dertien kratjes de polikliniek binnen. Dan is het slechts een kwestie van een leeg bed zoeken en passen & stapelen.
De kratten werden op het bed geladen en zo vertrok een bonte stoet naar de stad. In het midden het Bed met daar omheen feuten, mentoren en barkeepers. Ietwat achteraan volgde het IC met een licht zorgelijke blik in hun Argus- ogen. Bij een enkeling was nog net die licht opgetrokken wenkbrauw te zien waaruit blijkt dat de onderlinge stemming als “licht verdeeld” mocht worden beschouwd.
De aankomst op het Gasthuisplein verliep zonder noemenswaardige incidenten. Gelukkig wel!!
Het Bed werd tactisch gepositioneerd onder een overkapping, tegenover het podium. Een vergelijkbare A-locatie is die dag betrokken door de diverse Heineken buffetten. Alas, iedereen betaalde grif mee aan het bier. De pot ging rond en in minder dan geen tijd was er meer dan genoeg geld verzameld om een modaal gezin met Kadedillac en Golden Retriever op een weekendje Centerparcs te trakteren. Deden we niet. Ongetwijfeld tot grote ergernis van meneer Ritzen van Onderwijs en Wetenschappen werden de beschikbare liquide middelen rap omgezet in kapitaalgoederen. Dertien kratten is, even rekenen, 13 krat x 24 flesjes x 0,3l eh…..94 liter.
Pak‘em beet twee fust. “Hé, dat gaat meneer Heineken omzet kosten.”: dachten we met zijn allen. Met de gedachte dat Freddy wellicht kleiner moest gaan wonen door deze middag sterkte ons zelfvertrouwen. Vol goede moed werden er nog meer beugels geopend ditmaal begeleid door de vrolijke klanken van “Röwen Héze” uit Limburg.
Dertien kratten bleek verre van genoeg te zijn voor de ongeveer 100 dorstige kelen. Het Bed was leeg; even had ze niets meer te bieden. Met het verzamelde geld en het Bed toog een afvaardiging naar de dichtstbijzijnde slijter.
Het Bed werd tot grote hilariteit van de slijter wederom vol geladen met kratten. De beste man had weer een week eten verdiend. Ondertussen stonden de achtergebleven mensen vol ongeduld te wachten. De achterban bestond echter niet meer uit louter ZHTC’ers. Meer en meer mensen werden weggelokt van de Heineken- tap. De dames van Sociaal Pedagogische Hulpverlening zaten tenslotte eveneens midden in hun introweek.
Het werd drukker en drukker in de ZHTC hoek. Met afgrijzen zagen de omliggende horeca- exploitanten hoe hun verwachtte dagomzet in een tijdsbestek van een uurtje of twee gedecimeerd tot iets wat in de volksmond beter bekend staat als “fooi”.

Het ziekenhuisbed

Het ziekenhuisbed

Wederom was het Bed leeg. Opnieuw vonden we onze weg naar een slijter. Een andere slijter. De eerste slijter was schoon uitverkocht. De tweede slijter was het zelfde lot beschoren. Helemaal leeg gekocht; het was hamsteren of we een nucleaire winter voor de deur stond. Alleen de Albert Heijn wist het lang genoeg uit te zingen. Naar schatting is ongeveer zes keer een nieuw bed gehaald.
Epiloog

Zes keer in totaal is het bed volgeladen. Dat maakt 6×94 liter is nou….even denken…….564 liter. Elf fust op een doordeweeks middagje in de stad. Let wel, dit vond vier jaar voor schrijven plaats. Ik kan er een fustje naast zitten. Zelden is een activiteit zo gedoogd door de politie als die met Het Bed. Hoewel de betrokken instanties zonder twijfel op de hoogte waren van onze aanwezigheid werd er niet ingegrepen. De sfeer bleef dan ook erg gemoedelijk.
’s Avonds was, zoals traditie betaamd, feest in de soos. Niet dat daar nog zo veel werd omgezet.
Pas veel later hoorden ik via via dat dit verhaal ook aan de heren van Grolsch was doorgesluisd. Volgens horen zeggen hebben ze er allemaal hartelijk om mogen lachen.
Meneer Heineken pinkte een traantje weg maar hoefde niet meteen te verhuizen naar een rijtjeshuis.
Vanaf 1995 werd de HBO-introdag in park “De Weezenlanden” gehouden en mocht niemand meer zijn eigen drank meenemen.
De foto rechts is na de introweek afgedrukt op de voorpagina van de Hogeschoolkrant. Er worden in een introweek veel groepsfoto’s gemaakt. De meeste personen op zo een foto zijn elkaar na een maandje of wat helemaal uit het oog verloren. Deze foto is een uitzondering op de regel. Iedereen op de foto ziet elkaar nog min of meer geregeld en zonder uitzondering zijn ze allemaal actief geworden binnen de vereniging. Twee jaar later zitten 5(!) personen op deze foto in dispuut “Het College van B&W”. Op één persoon na is iedereen op de foto voorzitter of vice-voorzitter geweest.

Van links naar rechts:
Naam Toen huidige relatie tot schrijver
Hendrik Koetsier feut Dispuutsgenoot
Ing. Sander Koops mentor vriend
Ing. Jasper Worst (achtergrond) feut dispuutsgenoot
Ing. Rendert de Vos feut vriend
Ing Arjan Lugtenberg Barkeeper dispuutsgenoot
Ing. Sjoerd Mol feut dispuutsgenoot
Ing. Raymond van Stegeren (op bed) feut schrijver van stukjes over vervlogen tijden

Door Raymond van Stegeren (alias Punnik, Captain in ruste)


Embed This

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *