Het Gilde van ZHTC

Ingenieursbureau Westenberg

Regel Partners

BAM Utiliteitsbouw

Ingenieursbureau Westenberg Regel Partners BAM Utiliteitsbouw

Foute mannen, foute vrouwen

De onderlinge banden tussen de diverse studentenverenigingen bevatten altijd wel een vorm van competitiedrang. Over het algemeen uit dit zich in ludieke acties. Hierbij moet wel worden vermeld dat “ludiek” in deze context een subjectief begrip is. Veel van deze acties wekken ongetwijfeld een gefronst voorhoofd op. Een van deze acties vond in 1995 plaats. Het is iets dat slechts weinigen bewust hebben meegemaakt. Het is het epos van de foute mannen en de foute vrouwen.

Vroeger hield, net als nu overigens, studentenvereniging Hippo Indifferance haar soosavonden in de sociëteit. Deze avonden verliepen over het algemeen zonder incidenten en waren altijd als een verrijking gezien van het leven in de soos. Tot een bepaalde woensdagavond……

Het was deze avond waarop het UMTC besloot haar Zwolse collega’s met een bezoekje te verwennen. Een bezoekje als dat van een schoonmoeder………………zo’n onaangekondigd, onuitgesproken angstig en derhalve ongewenst klopje op de deur. Zo’n klopje dat wordt gevolgd door mensen die je wel wilt weigeren maar die geenszins geweigerd kunnen worden. Daarvoor waren de emoties te hoog opgezweept in het, aan het bezoek voorafgaande, busreisje naar Zwolle. Eenmaal voor de soos was er dan ook geen houden meer aan. Het volk ging naar binnen en overdonderde bij deze inval de aanwezige Hippo barkeepers. Niet dat die veel hadden in te brengen tegen UMTC. Ik bedoel, de soos als ruimte was door het tijdgebrek niet meer hufterproof te krijgen. UMTC wandelde op haar dooie gemak naar binnen, dronk wat biertjes en verdween weer. Helaas niet met lege handen. Niet alleen verdween een aanzienlijk aantal borden van de wand; ook verwisselden alle halve liter pullen die bewuste avond van eigenaar. Een stuk of VIJFTIG pullen werden door vele vlijtige handjes achter de bar vandaan geplukt.

Nu was er rond deze tijd een programma van de destijds nieuwe zender, SBS. SBS-6 begon als de ideale zender met vierentwintig uur per dag reclame welke slechts zeer zelden werden onderbroken door vertoning van die hinderlijke zaken die in de gids terug te vinden zijn onder het kopje “ programma’s”.
SBS, het nieuwste medium om de bevolking op nog meer soaps te trakteren, kende tussen de commercials het programma “Foute mannen, foute vrouwen”. De programmamakers gaan in dit programma op zoek naar alles wat “fout” is in Nederland. Denk aan onderwerpen in de richting van:

  • roze leggings op de camping
  • pitbullfokkers
  • mensen die Frank Masmeijer best een toffe peer vinden
  • enzovoorts.

Onze Utrechtse collega’s vonden kennelijk een warme band tussen de mensen van SBS en zichzelf want ze organiseerden een, jawel, “Foute mannen, Foute vrouwen” feest. De blonde presentatrice en dito presentator togen met camerateam naar de UMTC-sociëteit. De buitendeur zwaait open en de zichtbaar bedompte ruimte wordt betreden door het voltallige team. Hier neemt de cameraman het initiatief over en wordt het gehele interieur in één aansluitende hand-held shot op de gevoelige plaat vastgelegd. Dit is dus inclusief de drempel die in Utrechtse kringen als “podium” bekend staat. (Toen wij hun destijds met een inval vereerden, riepen ze voor het hardst dat we van hun podium afmoesten. “Podium? Hier?” Ja, we keken naar beneden en inderdaad; een soort podium, meer een drempel eigenlijk)

Maar goed, de cameraman zat inmiddels ook aan zijn tax, getuige de vele vierkante bemodderde vloer die de revue passeerden. Kunstjes van creatief camerawerk, slechts zelden geëvenaard en dan alleen in de besloten kring van een bruiloft door een achteroom die naar het feest is gelokt met gratis drank.
Tussen de overduidelijke slowmotion opnames van drinkende studenten werd een en ander duidelijk.

Ten eerste: die slowmotion opnamen zouden ook op normale snelheid kunnen zijn afgedraaid. De student in kwestie had namelijk zichtbaar moeite met het voorgeschotelde biertje.

Ten tweede: dat biertje van net………….dat leek wel!?…………….ja!…..het was, eh, het IS een van onze ontvreemde ½ liter pullen!!!!

Tenslotte was er nog de bekentenis van hun penningmeester waarbij ze hun spijt betuigden richting het ZHTC.

Dan moet je als ZHTC’er toch even slikken en machteloos toekijken. Ook wij worden te grazen genomen.
We waren net de diefstal een beetje te boven en hadden het verlies geaccepteerd. Toch weet UMTC nog even na te schoppen, ludiek dat wel. Het blijft naschoppen. Of een spits onderuit wordt geschopt tijdens een interland, waarna de dader met, van noppen voorziene, clownschoenen de Macarena gaat dansen op het slachtoffer. Helaas moet ik bekennen dat het nooit tot een tegenactie is gekomen. De ervaringen met UMTC waren niet van dermate kwaliteit dat hier nog geld voor werd gereserveerd.

Overigens zijn er weinig mensen die dit verhaal kunnen verifiëren. Ik bleek, op UMTC na, de enige Nederlander te zijn die naar het programma keek.

Foute mannen, foute vrouwen is inmiddels geruime tijd van de buis. Het presentatieduo trekt nog steeds hoge kijkcijfers onder de Nederlandse bevolking. Welk deel van de Nederlandse bevolking is helaas niet bekend. Ik denk alles boven de……ehhhhh……honderd of zo.
UMTC bestaat nog steeds. Onze oude soos heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe. We hebben ook weer nieuwe pullen want UMTC komt vrij weinig de kant van Zwolle uit. Niet zo onverstandig, moet ik beamen.

Raymond van Stegeren


Embed This

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *