Wist je dat studentenverenigingen cultereel erfgoed zijn

By Published On: augustus 9th, 2024

Hey, wist je dat jouw studentenvereniging eigenlijk een stukje van de Nederlandse schatkist is?

Studentenverenigingen zijn vanaf nu officieel een onderdeel van de Nederlandse cultuur. Het verenigingsleven is namelijk op de zogeheten Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed geplaatst.

Wat maakt studentenverenigingen zo speciaal dan?

Al eeuwenlang zijn deze clubs een hotspot voor nieuwe vrienden en toekomstige business buddies. Maar het is ook de plek waar je leert hoe je met een biertje in de hand toch nog overtuigend kunt discussiëren over de zin van het leven. Die gekke rituelen, liedjes die niemand echt snapt en de tradities die we van ouderejaars leren, maken deel uit van wat ons Nederlands maakt. En ja, dat vinden we belangrijk genoeg om aan onze kids door te vertellen – net als Sinterklaas en vuurwerk afsteken met Oud en Nieuw. Ruben Hoekman van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) vindt het top dat dit nu officieel erkend wordt: “Die studentenverenigingscultuur is al meer dan 200 jaar oud, dus het werd wel tijd dat we naast Koningsdag op de lijst kwamen.”

Even terug in de tijd met ZHTC

ZHTC is niet zomaar een studentenclubje; het is de oudste en grootste studentenvereniging in Zwolle en een echte veteraan in het studentenleven daar. Begonnen in 1952 voor de techneuten onder ons en later uitgegroeid tot de go-to place voor alle HBO’ers in Zwolle. Ze organiseren van alles, van borrels tot carrière-events. Dus ja, naast studeren kun je daar ook je sociale skills flink opkrikken!

Zwolle’s Studentenclubs: Waar het Feestje Altijd Aanstaat!

Zwolle is niet alleen bekend om zijn blitse grachten en toffe musea, maar ook om de studentenclubs die ervoor zorgen dat het leven van een student daar nooit saai is. Clubs zoals ZHTC gooien alles in de strijd om jouw studententijd onvergetelijk te maken met hun activiteiten en kansen om nieuwe mensen te ontmoeten. Plus, ze worden gezien als cultureel erfgoed – hoe cool is dat?

Waarom zou je bij ZHTC willen horen?

Nou, ten eerste is het dé manier om onderdeel te worden van een nederlandsetraditie. Je gaat niet alleen een hoop nieuwe maten vinden en de tijd van je leven hebben, maar je helpt ook mee om een stukje cultuur levend te houden. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nu niet groeien als persoon én aan zijn CV bouwen terwijl je feestviert? Bij ZHTC scoor je vrienden voor het leven. Of je nu meehelpt met het opzetten van een event of je aansluit bij een commissie, je maakt je sociale kring niet alleen groter, maar ook sterker. En onze sociëteit aan de Thomas à Kempisstraat? Die is elke donderdag- en vrijdagavond open voor alle chill- en feestbehoeften.

Wat is er te doen bij ZHTC?

Bij de ZHTC-sociëteit is het altijd een dolle boel. Denk aan themafeestjes waar je in de gekste outfits kunt verschijnen, of de Highlandgames, waar je je innerlijke Schotse krijger kunt laten zien. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de eindweek – stel je voor: een zwembad gemaakt van bierkratten in onze achtertuin. Ja, echt waar! Plus, de bierweek is niet zomaar een week; het is het oudste speciaalbierfestival in de Benelux. Hier chill je met je maten, ontmoet je nieuwe mensen en beleef je momenten die zo episch zijn dat zelfs je kleinkinderen ze nog gaan horen. Kort gezegd, bij ZHTC is het leven één groot feest!

Sluit je aan bij de Leukste Studentenvereniging van Zwolle

Zin in een avontuur? Kom erbij! Word lid van ZHTC en duik in de wereld van studententradities en cultuur. Check de perks van het lid zijn, doe mee met onze toffe commissies en activiteiten, en help ons om onze culturele schatten te bewaken. Samen houden we de vlam van studentenverenigingen brandend.
Wil je meer weten over hoe je lid wordt en wat voor leuks we allemaal doen? Neem een kijkje op onze website of bel het bestuur van ZHTC op. We kunnen niet wachten om je te verwelkomen in onze gezellige club!

Deel dit artikel

Geschreven door : admin

Leave A Comment

Al meer dan 10.000 Studenten zijn lid geweest bij ZHTC

Twijfel je nog of ZHTC iets voor jou is? Loop dan een dag mee als buddy!

Het Buddy formulier

Je wordt begeleid door een lid van onze prachtige sociëteit. Tijdens deze dag ervaar je niet alleen de gezellige sfeer, maar krijg je ook inzicht in wat ZHTC zo bijzonder maakt.

Het is een uitgelezen kans om te proeven van de unieke en verrijkende ervaring die ZHTC te bieden heeft. We kijken ernaar uit om je als buddy te verwelkomen en je te laten zien wat onze sociëteit zo speciaal maakt!

Drinken doe je met maten!

Contact gegevens

We hebben alleen een paar gegevens van je nodig, zodat wij goed voorbereid zijn op je komst.

Je gegevens worden uitsluitend hiervoor gebruikt

Mogen wij je nog iets vragen?

Daartegenover staat een gratis biertje  ;)

Hoe ben je op onze site/ vereniging terecht gekomen?

Je antwoord betekend veel voor ons!